Nathurel presenteren en Harderwijk

‘Af en toe gaan pa en moe met ons naar de speeltuin toe.

Dat is voor ons kinderen het fijnste dat bestaat’

Vrolijk wordt ik van dit liedje. Ik zie, ruik en hoor bij dit liedje herinneringen uit mijn jeugd. Mijn ouders zongen tweestemmig als we onderweg waren naar de speeltuin. Zoete herinneringen.

We woonden in Enschede maar gingen regelmatig naar Harderwijk. Naar de speeltuin bij het Dolfinarium. Een speeltuin op het strand.

‘Strand?’

‘Ja strand!’

‘Maar Harderwijk heeft geen strand’

Jawel.

Binnenkort heeft Harderwijk weer een strand.

Het Dolfinarium heeft zich uitgebreid en Harderwijk heeft, tussen mijn herinnering en nu, een boulevard aangelegd met grote parkeerplaatsen. Makkelijk voor toeristen. Maar het strand is weg en Harderwijk verloor er een stukje authenticiteit mee.

Voortschrijdend inzicht komt met de jaren.

Met de plannen voor ‘het Waterfront’ keert Harderwijk terug naar zijn oorsprong. Het kost een paar centen maar straks ligt Harderwijk weer mooi aan het water. We lopen straks zo de oude binnenstad uit het strand op. Ik hoop stiekem op een paar speeltoestellen. Reken maar dat ik zal zingen ‘Af en toe gaan pa en moe……’

 

Harderwijk doet wel meer om zijn oorsprong te hervinden of te bewaren. Aan de Vitringasingel zijn heuse muurtjes en bruggetjes verschenen. Ze verwijzen naar hoe het vroeger was. Met het bewaren van mooie pleintjes, oude panden en de prachtige Vischpoort wil Harderwijk zijn oorsprong als Zuiderzee en Vissershaven aan ons en onze bezoekers presenteren.

Terug naar die oorsprong kan niet. Dat strand zo terug krijgen zoals het was? De tijd laat zijn sporen na. Zelfs in de oude binnenstad.

Dat geld niet alleen voor Harderwijk.

Mijn lachrimpels worden dieper en dieper met de tijd. In het zwembad houd ik mijn buik in en de tijd heeft mijn haren weggenomen.

Harderwijk verwijst naar zijn oorsprong om aantrekkelijk te zijn voor burgers, toeristen aan te trekken en het bedrijfsleven aan zich te binden. Authenticiteit nastreven helpt en een heus strand geeft je als voormalige zuiderzeehaven een certificaat van echtheid.

Dat geld niet alleen voor Harderwijk

Als een spreker een glimp van zijn oorsprong laat zien wordt hij ervaren als een authentieke spreker. Een mooi persoonlijk verhaal is een anker om een boodschap aan te binden.

Binnenkort mag ik spreken voor ondernemers uit Harderwijk en ik denk dat ik zo begin.

‘Af en toe gaan pa en moe met ons naar de speeltuin toe. Dat is voor ons kinderen het fijnste dat bestaat’

 

Arthur van Vliet

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *