Nathurel de presentatie training presenteren

‘Dan is nu het woord aan Arthur. Hij vertelt zelf wel wie hij is. Dat moet hem wel lukken want hij is presentatie trainer.’

Vijf minuten eerder was ik begonnen met mijn Ready – Steady – Go ritueel. Een vast onderdeel in de training Nathurel presenteren. Na de aankondiging stapte ik voort in het nu en begon met zingen.

‘Af en toe gaan Pa en Moe ……’

Genieten! Verbaasde en vrolijke gezichten. De ontwapening.

Aristoteles (vanaf nu Ari genoemd) bedacht een dramaturgisch model voor een theatervoorstellingen dat ik voor mijn presentaties gebruik. Een presentatie wordt dan voorzien van een Stemmings Inleiding (S.I.), het Motorische Moment (M.M.), de Ontwikkeling (O), De Climax  (C), de Afwikkeling (A) en de Stemmingsuitleiding (S.U.). Samen met het AIDA model voor marketing doet het wonderen. De stemmingsinleiding was compleet, het eerste Anker geslagen.

Vanaf het moment dat ik wist dat ik van ‘Zeewolde Soulwave’ de gelegenheid kreeg aangeboden om over mijn training te vertellen brak ik me de kop over het hoe?

Zenuwen en spanning hoort er bij mensen. Zonder spanning geen prestatie!’ Ik hoor het mijzelf  in de trainingen zeggen.

Gelukkig maar ik ben behoorlijk nerveus voor deze presentatie dus ….

Het kon natuurlijk niet bestaan dat ik simpelweg zou vertellen dat de training goed is. Bewijs leveren. Dat was de opdracht. Het publiek moest het ervaren.

Bij de Climax hoort de boodschap van je presentatie te staan volgens Ari.

Mijn boodschap voor deze presentatie:

Vertel een persoonlijk verhaal dat dicht bij jouw oorsprong ligt en koppel dat aan jouw boodschap. Daarmee ontstaat een authentieke presentatie die het publiek aan jouw boodschap, product of dienst zal verbinden. Geloofwaardigheid en overtuiging is het resultaat.

Hoe moest ik dat nu zelf doen? Verhalen vertellen gaat me goed af maar welk verhaal zou mijn boodschap dienen? De dagen verstreken en ik verzamelde verhaal na verhaal. Tot een vogel met een mooi verenkleed mij in het bos bij het fietsen gezelschap hield.

Papa?

Nu moeten jullie weten dat ik het een prettig idee vind dat mijn vader in de gedaante van een mooi vogeltje mij soms te hulp snelt. Zou het dan werkelijk zo zijn dat zijn verhaal mij, weer opnieuw, zou kunnen helpen? Ik besloot naar hem te luisteren en zo kwam het dat ik na de S.I. doorschakelde naar het Motorische Moment en over mijn zingende vader vertelde.

‘Laat ze zelf zingen jongen’

Natuurlijk het publiek laten ervaren. Dus bij de ontwikkeling deed ik een stem oefening en de ruimte vulde zich met een warme o klank.

Stemtechniek hoort bij presenteren

Tijdens de training presenteren werk ik aan de resonantie gebieden van de stem.

De volgende bouwsteen in de ontwikkeling was een fragment uit het verhaal van mijn vader. Het verhaal dat heeft geleid tot de voorstelling ‘Geef Acht’. Een voorstelling die ik mocht spelen naar aanleiding van een vraag van mijn vader. Dit verhaal monde als vanzelf uit in mijn boodschap. Climax zegt Ari. Anker zegt AIDA.

De Afwikkeling bestond uit zakelijke informatie en de S.U. uit mijn clownsneus waarmee ik het derde anker sloeg. Wees in het Hier en Nu!

Een uur later testte ik het publiek. Een 100% score op de ankers. Vet.

Toen ik naar huis reed kwamen de visioenen van theaters waar ik heb gespeeld langs. Ik denk dat ik lachend achter het stuur zat. Theater en presenteren ik ervaar werkelijk geen verschil.

Mijn vrouw zei dat ze trots op me was. ‘Hallo meisje, het is toch mijn vak.’  Maar stiekem denk ik dat ze wel een beetje gelijk had.

Als kleine bonte Specht

De kleine bonte specht. Veel op bezoek bij mijn moeder. Luistert geregeld mijn fietstochten op.

Pa, bedankt he’ 

 Arthur

 

 

 

 

 

 

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *