Je vroegste vroeger

‘Niemand zal ooit je vroegste vroeger met je delen’. Dat zingt Karen Bloemen in het lied  ‘Geen kind meer’.

Het was het laatste lied waar wij naar luisterden bij de uitvaart van mijn moeder. Op 1 november 2017 kreeg ze buikgriep, sliep in en werd niet meer wakker. Een mooie manier van sterven die haar na een lang en zwaar leven was gegund.

Niemand meer om mijn vroegste vroeger te delen.

Gelukkig had ik op tijd mijn moeder bevraagd.

Bij de foto van mijzelf in de trap-kar vroeg ik of het waar was dat ik daar eindeloos rondjes in reed. En was het waar dat ik vroeger voor fantast werd uitgemaakt? Boordevol verhalen zat die ik zelf verzon? Was ik een dromerig jongetje dat eindeloos kon lezen? Verhalen bouwde met lego? Voortdurend grapjes wilde maken, Toon Hermans uit mijn hoofd leerde om anderen aan het lachen te maken?

Mijn herinneringen bleken aardig te kloppen.

Rondjes rijden doe ik nog steeds. (*) Een halve eeuw later ben ik ook nog steeds een fantast. Als coach noem ik het gewaar zijn. ‘Zou het kunnen dat?’ Niet zelden is dat raak. Verhalen lezen, beluisteren, zien en vertellen. Ik pik ze op en serveer ze in een andere context uit. Niet zelden valt het kwartje. Bewondering oogsten met mijn verhalen vind ik nog steeds erg fijn en ik maak het leven nog altijd lichter door middel van een grap.

61 ben ik en ik heb dat jongetje van vroeger weer terug. Versterkt met een hoop bagage. In mijn werk mag ik doen wie ik ben. De mensen die ik coach kunnen dat niet altijd zeggen. Vaak wat afgedwaald en van dat dwalen moe. Soms trouw aan iets dat niet van hen is. Steevast gaan we naar terug naar vroeger om het vroegste vroeger vast te kunnen stellen. Dat lukt bij de één wat makkelijker dan bij de ander. Altijd prettig als ze dat nog eens na kunnen vragen. Bij vader en of moeder.

Zolang jij je ouders nog bij je mag hebben is mijn advies. Deel je vroegste vroeger. Dat gaat helpen om nu jezelf (ook op je werk) te kunnen zijn.

Arthur van Vliet                                                                                                                      Loopbaancoach

(*) Dat ik nog steeds rondjes rijd komt in deze blog mooi tot zijn recht.

https://nathurel.nl/help-ik-ben-mijn-baan-kwijt-ii-2/

 

 

 

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *